NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadraja

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0034danzena07.jpg
Press clips

Izjava u povodu raspisivanja referenduma
Administratorica   
Petak, 08 Studeni 2013

Potovane/-i,

obraamo vam se povodom odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma. Ukoliko se ovakva odluka Hrvatskog sabora provede, po prvi puta u Hrvatskoj povijesti na referendumu e se odluivati o ljudskim pravima, tonije reeno o trajnom zaustavljanju napretka u zatiti ljudskih prava jedne manjinske skupine. Radi se o vrlo opasnoj praksi i moramo se zapitati to e biti u budunosti; ija ljudska prava e se nai na referendumu slijedei puta? Hoemo li na ovakav nain raspravljati o pobaaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina?

 


Opirnije...
 
Izjava u povodu dvostrukog ubojstva u Kostajnici
Administratorica   
Petak, 21 Lipanj 2013

U povodu dvostrukog ubojstva u Kostajnici, u kojemu je enu i njenog partnera ubio njezin bivi partner, enska mrea Hrvatske osuuje teko ubojstvo i poziva na propitivanje odgovornosti onih koji su ga, da su postupali po zakonu, mogli sprijeiti.


Opirnije...
 
PREKO 100 DELEGATKINJA EUROPSKOG ENSKOG LOBIJA U ZAGREBU
Administratorica   
Ponedjeljak, 03 Lipanj 2013

U Zagrebu se od 31. svibnja do 2. lipnja odrala Godinja skuptina Europskog enskog lobija (EWL), najvee enske mree u Europi koju ini preko 2000 organizacija iz 30 zemalja predstavnica 27 sadanjih lanica EU-a te Hrvatske, Makedonije i Turske. 30. svibnja Upravni odbor EWL-a sastao se s Europskim institutom za rodnu ravnopravnost. (web:http://eige.europa.eu/)

Image

 

 

 


Opirnije...
 
40% ENA NA IZBORNE LISTE, ODMAH!
Administratorica   
Petak, 08 Oujak 2013

Hrvatski sabor usvojio je dana 7. prosinca 2012. godine odluku kojom je pokuao derogirati odredbu iz lanka 15. stavka 2. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Naime, stavkom 2. lanka 15. Zakona o ravnopravnosti spolova propisano je da se postupno poveanje podzastupljenog spola mora postii najkasnije prigodom provedbe treih redovitih izbora od dana stupanja na snagu Zakona o ravnopravnosti spolova (15. srpnja 2008).

 


Opirnije...
 
Dan ena 2013.: fotogalerija
Administratorica   
Petak, 08 Oujak 2013

Galerija fotografija s prosvjeda uz dan Dan ena 2013.

 


Opirnije...
 
Izjava u povodu najavljenog 'sasluanja' u Saboru pseudoznanstvenice Judith Reisman
Administratorica   
Utorak, 29 Sijeanj 2013
Centar za enske studije i enska mrea Hrvatske izraavaju zgraanje i zabrinutost zbog najave da e u Saboru u etvrtak 31. sijenja 2013. nastupiti amerika pseudoznanstvenica Judith Reisman, poznata u svijetu po sustavnom zalaganju za krenje ljudskih prava osoba homoseksualne orijentacije i banaliziranju holokausta.
Opirnije...
 
Preminula Gordana Lukac Koritnik
Administratorica   
Utorak, 18 Prosinac 2012

 

S tugom vas obavjetavamo da je 16. prosinca 2012. godine, preminula Gordana Luka Koritnik, dugogodinja suradnica brojnih enskih organizacija koje su lanice enske mree Hrvatske, te prva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Republici Hrvatskoj.

 


Opirnije...
 
Izjava povodom presude albenog vijea MKSJ u predmetu protiv Gotovine i Markaa
Administratorica   
etvrtak, 22 Studeni 2012

Kao feministike, mirovne i antimilitaristike organizacije okupljene u enskoj mrei Hrvatske, i Inicijativi za enski sud feministiki pristup pravdi, smatramo da oslobaajuom presudom dvojici generala Hrvatske vojske ne prestaje ve se naprotiv osnauje odgovornost hrvatske drave za procesuiranje poinjenih ratnih zloina.


Opirnije...
 
Nerazumno i nerazmjerno mijeanje drave u privatni ivot pojedinca
Administratorica   
Srijeda, 14 Studeni 2012

U srpnju ove godine izglasan je novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. Nakon stupanja na snagu novog Zakona. U razdoblju nakon stupanja novog Zakona na snagu obratilo nam se vie ena kojima zakon zbog njihovog branog statusa ili spolne orijentacije uskrauje pravo na medicinski pomognutu oplodnju. Zbog diskriminativnih odredbi spram ena koje ive same i ena koje ive u istospolnim zajednicama, odluile smo podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenog Zakona.


Opirnije...
 
Oslobodite "Pussy Riot"!
Administratorica   
Petak, 17 Kolovoz 2012

pussy-riot U znak solidarnosti s ruskim punk bandom Pussy Riot i aktivistima koji e sutra, 17. kolovoza, u Dublinu, Odessi, Melbournu, New Yorku, Barcelonu, Tel Avivu, Beu, Londonu, Parisu, Moskvi i drugim gradovima svijeta zahtijevati slobodu za Pussy Riot enska mrea Hrvatske je uputila pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i Dravnom odvjetnitvu sa zahtjevom da odmah oslobode lanice punk banda Pussy Riot.


Opirnije...
 
Izjava u povodu 17 godina od vojno-policijske akcije Oluja
Administratorica   
Petak, 03 Kolovoz 2012

enska mrea Hrvatske podsjea da su u vojno-policijskoj akciji Oluja, i neposredno nakon nje, pripadnici hrvatskih vojnih i paravojnih formacija liili ivota vie od 800 civila, uglavnom staraca i starica. Ova je vojno-policijska akcija dovela do masovnog protjerivanja srpskog stanovnitva s podruja tzv. Republike Srpske Krajine. Tijekom i nakon akcije uinjeni su razliiti zloini protiv civilnog stanovnitva. Nakon akcije uniteni su stambeni i drugi objekti (uglavnom osoba srpske nacionalnosti), spomenici rtvama faizma te poslovni prostori, pogoni, hoteli i drugi objekti koji su mogli posluiti za nastavak proizvodnje i ivota.


Opirnije...
 
Izglasan je diskriminativan Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji
Administratorica   
Petak, 13 Srpanj 2012

Danas je izglasan diskriminativan Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji koji sadri odredbu koja eksplicitno propisuje diskriminaciju ena koje ive u istospolnim zajednicama. Zakon u potpunosti iskljuuje ene koje nemaju problem s neplodnosti, ali ele primjenom MPO ostvariti pravo na zaee, trudnou i raanje zdravog djeteta. Vlada RH i Hrvatski sabor nisu uskladili Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji s Ustavom i nacionalnim i meunarodnim dokumentima za suzbijanje diskriminacije i zatitu ljudskih prava, ve su nastavili diskriminatorni odnos prema enama s obzirom na njihov brani i obiteljski status i spolnu orijentaciju, te su propisali direktnu diskriminaciju ena koje ive u istospolnim zajednicama. S obzirom na navedeno, enska mrea Hrvatske e podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji Ustavnom sudu RH, po njegovoj objavi u Narodnim novinama.


Opirnije...
 
Diskriminatorni Nacrt prijedloga Zakona o MPO
Administratorica   
etvrtak, 19 Travanj 2012

Biva Vlada je 2009. godine izradila, a Hrvatski sabor usvojio Zakon o medicinskoj oplodnji koji je bio meu najrestriktivnijima u svijetu, a nova Vlada, usprkos obeanjima da e ispraviti nepravdu nanesenu enama usvajanjem Zakona o medicinskoj oplodnji iz 2009. godine i ukinuti diskriminaciju na temelju branog i obiteljskog statusa kroz novi prijedlog Zakona, to ipak nije uinila.

Obzirom da Vlada RH svojim Nacrtom prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nije uskladila navedeni nacrt niti s pozitivnim nacionalnim i meunarodnim dokumentima ve je nastavila diskriminatorni odnos prema enama s obzirom na njihov brani i obiteljski status i spolnu orijentaciju enska mrea Hrvatske namjerava uputiti amandmane na Nacrt prijedloga Zakona o MPO.


Opirnije...
 
Uz javnu raspravu o novom prijedlogu Zakona o medicinskoj oplodnji
Administratorica   
Subota, 31 Oujak 2012

Prethodna je Vlada 2009. godine izradila, a Hrvatski sabor usvojio Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je sadravao diskriminativne odredbe kojima se medicinska oplodnja uskrauje enama koje nisu u braku ili izvanbranoj zajednici. Unato brojnim upozorenjima, reakcijama i prosvjedima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, udruga roditelja te enskih organizacija i organizacija za prava LGBT osoba, nadlene institucije odluile su grubo prekriti ljudska prava svojih graanki usvajanjem diskriminativnog zakona. Sada, 2012. godine nova Vlada ima priliku ispraviti nepravdu nanesenu enama usvajanjem Zakona o medicinskoj oplodnji iz 2009. godine i ukinuti diskriminaciju na temelju branog i obiteljskog statusa kroz novi prijedlog Zakona.


Opirnije...
 
Zahtjevi Vladi RH povodom Dana ena 2012.
Administratorica   
etvrtak, 08 Oujak 2012

enska mrea Hrvatske, feministika mrea koja okuplja brojne organizacije civilnog drutva iz itave Hrvatske, u suradnji sa enskom sekcijom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, povodom Meunarodnog dana ena 8. marta 2012. godine, zahtijevaju od novoizabrane Vlade Republike Hrvatske sljedee:


Opirnije...
 
Nedovoljna veina glasova za Zakon o pukom pravobranitelju
Administratorica   
etvrtak, 17 Studeni 2011

Povodom izglasavanja Zakona o pukom pravobranitelju u Hrvatskom saboru elimo upozoriti na injenicu da navedeni Zakon nije izglasan dovoljnom veinom glasova. Naime, budui da se radi o organskom zakonu, potrebna je bila veina glasova svih zastupnika (77 glasova), a ovaj Zakon je izglasan sa 76 glasa.


Opirnije...
 
Zatakavanje rodne neravnopravnost
Administratorica   
Subota, 02 Travanj 2011

Hrvatska je javnost opet suoena s jo jednim u nizu postupaka Vlade RH u kojima ignorira proceduru konzultacija s graanima i organizacijama civilnog drutva. Prijedlog Ministarstva pravosua da se ukine Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te da se poslovi iz njene nadlenosti obavljaju u sklopu Ureda pukog pravobranitelja ide pred Hrvatski sabor u neprihvatljivoj proceduri i sa posljedicama poraznima za ene.


Opirnije...
 
to hoe Hrvatska: radnice ili robinje?
Administratorica   
Utorak, 08 Oujak 2011

ENSKA MREA HRVATSKE & enska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbor ena Nezavisnih hrvatskih sindikata i Koordinacija ene Hrvatske udruge sindikata u povodu

100 GODINA MEUNARODNE ENSKE BORBE

 

pitaju: to hoe Hrvatska: radnice ili robinje?

 


Opirnije...
 
Dan ena 2010.- galerija fotografija
Administratorica   
Utorak, 09 Oujak 2010

dug-zenama.jpg Fotografije s prijema kod Predsjednika Republike i s prosvjeda u Zagrebu. arrow.gif


Opirnije...
 
Veernji list: Nasilje nad enama je kazneno djelo, a ne prekraj
Administratorica   
Utorak, 09 Oujak 2010

seljacima novac, popovima repromaterijalAktivistice enske mree Hrvatske okupile su se pred zagrebakim Kamenitim vratima kako bi povodom Meunarodnog dana ena upozorile, posebice ene koje sjede u Saboru, na neostvarena enska prava. Iako su pozivi poslani svim saborskim zastupnicima na prosvjedu se u znak potpore pojavio samo ime Luin.


Opirnije...
 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedea » Kraj »»

Stranice 61 - 90 od 137
Povratak na vrh!
© 2024 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!